Mikrodalga Fırın Masterı Yaptım:)

Sevgili İpek Williamson’a ithafen…

**********

Çok sevgili dostum İpek her zaman bana mikrodalga ile yaptıklarımı, yapabildiklerimi bir beyaz eşya firması ile anlaşıp kitap haline getirmemi önerirdi. Canım İpekciğimin dediğini yapamadım ama bloğumdan bildiklerimi aktarmadan da edemedim tabii.

Deneyimlerimi paylaşmadan önce mikrodalga fırınla ilgili önemli bir kaç bilgiden bahsetmek isterim. Bu cihazda asla metal ve sırlı seramik kaplar kullanılmaz. Cam kaplar en sağlıklı olandır. Plastik kapları pek tercih etmemeye çalışın. Hazır yemeklerin içinde olduğu plastik vb. malzemeleri asla mikrodalga fırınınızda kullanmayın. Sosis, yumurta gibi gıdalar direkt olarak kesinlikle pişirilmemelidir, patlayıp fırınınızın hücrelerine nüfuz eder maazallah. Çalışma prensibinde gıdanın içindeki sıvıyı hareket ettirme yattığı için, özellikle ekmek gibi, az nem içeren gıdaların üzerini, mikrodalga fırınlar için özel üretilmiş kapaklarla kapatmalısınız. Böyle bir malzemeniz yoksa, bir kabın içine koyup üzerini keni kapağıyla veya streç film ile kapatabilirsiniz. Kenarlarında lastik olan saklama kabı kapaklarını kesinlikle mikrodalga fırına koymayın. Sızdırmazlık özelliklerini kaybederler.

Teknik bilgilerden aklıma gelenler bunlar. Hayatımın vazgeçilmezi diyebileceğim mikrodalga fırında süt ve yemek ısıtma işleri, yaptığım en sıradan hareketlerden. Neler mi yapıyorum? Buyurunuz…

Puding ve veya sos gibi şeyler pişireceğim zaman asla ocağın önünde pişirerek vakit kaybetmiyorum. Derince bir cam kabın içine 1 lt süt 4 yemek kaşığı kakao, 8 yemek kaşığı şeker, 4 yemek kaşığı nişastayı ekleyip iyice karıştırın. Sonra maksimum ısıda önce 4 dakika çevirin. 4 dakika dolunca çıkarıp, bir çırpıcı ile karıştırıp, 5 dakika daha mikrodalgaya koyun. Çıkınca içine 1 yemek kaşığı tereyağ ekleyip eriyene kadar karıştırdıktan sonra kaselere boşaltın. Ta taaa; puding hazır.

Çocukların canı tatlı bir şeyler mi çekti? 1, 5 bardak şeker, 1 bardak süt, 1 bardak sıvı yağı, şeker eriyene kadar çırpın (yaklaşık 2 dk. sürüyor). Çırpılmış karışımdan 1 bardak ayırıp kenara alın, kalanının üzerine 2 yumurta, kabartma tozu, 1,5 bardak un ekleyip iyice karıştırın. Cam bir tepsiye döküp mikrodalga fırında maksimum ısıda 7 dakika pişirin. Sürenin sonunda bir kürdan yardımıyla üzerinde delikler açıp, ayırdığınız bardaktaki karışımı üzerine dökün. Hindistan ceviziyle süsleyip 7 dakikada tüketilmesinin keyfini sürebilirsiniz.

Acil durumlar için buzlukta duran donmuş ekmekleri, üzerini mutlaka kapatarak, minimum ısıda 10 saniye döndürmek yeterli. Taptaze ekmek kokusu masaya geliyor.

Yuvarlak lavaşların üzerine rendelenmiş kaşar, domates ve sucuk koyup mikrodalgada, üzerini mutlaka kapatarak 15 saniye çevirin. Alın size acil durum pizzası.

Pazar sabahı, büyükçe bir patatesi bir kaç yerinden çatalla delip maksimum ısıda 5 dk çevirin. Çıkartıp kabuğunu soyduktan sonra çatalla ezip, tuz ve karabiberle tatlandırın. Üzerine 2 yumurta kırıp kızgın ve yağlanmış tavaya dökün. Patatesli omletiniz hazır bile.

Cam bir kaseye, yarım bardak cin mısırı döküp, üzerini streç filmle kaplayın. Bir kaç yerinden küçük delikler açtıktan sonra, en yüksekten bir düşük ısıda 5 dakikaya ayarlayın. Bu sırada izleyeceğiniz filmi seçebilirsiniz.

Çocuklar bebekken, biberonlarını ve emziklerini derince bir cam kaba koyup, dibine bir parmak su ekliyordum. Üzerini kapatıp, maksimum ısıda 5 dakika çalıştırıyordum. En iyi dezenfekte yöntemidir.

İstediğiniz bir tür elmanın (ekşi olmayan) çekirdeklerini üzerinden bir delik açmak suretiyle çıkartın. Bu işlemi yaparken kesinlikle altını delmeyin. Ben kabağın içini oymak için kullandığım aleti kullanıyorum bu iş için. Ardından açtığınız yere ağzına kadar toz şeker ve biraz tarçın dökün. Tüm elmalara bu işlemi uygulayıp cam bir kaba dizin. Üzerini kapatıp, mikrodalganızı en yüksek ısıda 3 dakika çalıştırın. Çıkan elmaları servis yapacağınız tabağa alıp, yanına bir top vanilyalı dondurma ile ılık ılık ikram edin. Nefis bir tatlı. Hem de 3 dakikada.

Cam bir kabın içine küçük parçalara ayırdığınız brokoli, karnıbahar ve havucu koyun. Üzerini kapatıp, maksimumda 3-4 dakika pişirin. Çıkarıp soğuttuktan sonra üzerine tuz, limon ve zeytinyağ ekleyerek harika bir salata hazırlamış olursunuz.

Yumurta haşlamak için mikrodalga fırına özel olarak üretilmiş malzemelerden alıp, çok rahatlıkla yumurtalarınızı istediğiniz kıvamda pişirebilirsiniz.

Hep yemek için mi kullandığımı zannediyorsunuz? Yooo…

Çocukların kulağı mı ağrıdı? Hemen plastik, küçük bir sepet edinin. İçine yumuşakça bir havluyu koyup, mikrodalganın minimum ısısında 15 saniye çevirin. Sonra kulağa kompres. Geçmiş olsun…

Küçükken annem kış aylarında banyoya girdiğimizde çamaşırlarımızı sobanın üzerine asardı. Banyodan çıktıktan sonra o sıcacık çamaşırları giymekten büyük mutluluk duyardım. Devir değişti tabii. Yukarıda bahsi geçen plastik sepetin içine çocukların çamaşırlarını koyun. Minimum ısıda 10 saniye çevirip çocuklara giydirin. Ne keyif, ne keyif…

Şimdilik bunları yapabiliyorum. Yeni şeyler bulursam mutlaka paylaşırım.

Sevgiyle kalın…

Etiketlendi:,

1 thoughts on “Mikrodalga Fırın Masterı Yaptım:)

  1. Erinç 16 Ekim 2015, 10:18 Reply

    Kızım nasıl bişeysin sen ya maşallah suphanallah:) bu muhabbeti unuttmuştum iyi oldu, yoktu inan mikrodalga alasım geldi:)

Yorum bırakın